Team De Jaeger Freddy - Historiek & verzorging

Historiek & verzorging

Snel naar ...

Freddy De Jaeger: top in het bedrijfsleven en in de duivenwereld

Titels en kampioenschappen zijn veelal de perfecte weergave van de prestaties van een kolonie over een gans sportseizoen. Wanneer je dan titelgewin van de kolonie van Freddy De Jaeger onder ogenschouw neemt, kan je niet anders dan besluiten dat daar verdomd hard werd gespeeld, zeg maar op een uitzonderlijk hoog niveau werd gepresteerd! Insiders zullen daar niet verwonderd staan van kijken want die weten beter als geen ander welke vaak zware investeringen Freddy heeft gedaan om zijn hokken te bevolken met het allerbeste uit de internationale duivensport. Net als in het zakenleven streeft Freddy ook hier perfectie na met maximaal rendement. Goed beseffende dat je maar kan oogsten wat je zelf vooraf rijkelijk heb gezaaid! De concurrentie steeds een stapje voor trachten te zijn, dat bereik je niet door op je lauweren te gaan rusten, en zich tevreden te stellen met wat je hebt bereikt. Maar wel door zich open te stellen voor nieuwe opportuniteiten, in een blijvende zoektocht naar meer en beter, zeg maar naar het hoogst haalbare!

Zou daar nu net niet het grote verschil liggen tussen de ‘echte topper’ en pakweg de ‘doorsnee liefhebber’ in de duivensport? Een succesvol en geslaagd zakenman als Freddy De Jaeger heeft op dat vlak reeds de nodige watertjes doorzwommen, en moet je niks meer wijs maken.  Het is in de duivensport niet anders dan in het zakenleven: om je slaagkansen optimaal te benutten moet je ook hier kunnen werken met ‘topmateriaal’ (lees: het allerbeste). Dat  levert de grootste kans op succes! Freddy haalde ‘topklasse’ naar zijn hokken te Knesselare, en plukt daar nu rijkelijk de vruchten van! Hij is een man die van aanpakken weet en in alles de top ambieert. Een missie waarin hij met grote onderscheiding is geslaagd, want Freddy De Jaeger is gewoon ‘top’ in duivenland! Laten we eens kijken hoe de zaken worden aangepakt.

De beginjaren: Comb. De Jaeger & Zn

Bij de familie De Jaeger wordt sinds mensenheugenis met duiven gespeeld. Tussen W.O. I  en  W.O. II was het grootvader Francis die de plak zwaaide en mooie resultaten haalde op de toenmalige snelheidsvluchten .

Tijdens W.O. II was het verboden duiven te houden en zo moest na de oorlog terug opgestart worden met enkele duiven die bij vrienden verborgen waren in gebied waar wel duiven gehouden mochten worden.

Na W.O. II en na het overlijden van grootvader Francis werd de duivensport voortgezet door zoon Albert. Eerst werd er met heel veel succes gespeeld op de snelheidsvluchten om daarna over te schakelen op Halve Fond. Daar werden de uitslagen alleen maar beter.

Begin de jaren ‘60 werd samen met tienerzoon Freddy overgeschakeld naar zware Halve Fond en Fond.

Het was het tijdperk waarin alle grote tenoren uit Oost- en West-Vlaanderen naar Knesselare kwamen afgezakt om de strijd aan te binden in fondclub Knesselare op de beroemde Angouleme vluchten (afst. 650 km).

Op deze vluchten werden door de “Comb. De Jaeger & Zn” (Albert en Freddy) formidabele resultaten behaald. Zo werd er tijdens enkele jaren gespeeld met zeven gebroeders die bij zwaar duivenweer voor uitzonderlijke uitslagen zorgden. Deze duiven stamden voor een groot deel af van het ras “Gaby Verstraete“,  het toenmalige wereldwonder halve fond uit Balgerhoeke en basis van talloze kweekhokken bij de beste liefhebbers van het land.

Er werd versterking bijgebracht van diverse tophokken zoals René Moens uit Astene, alsook van Wendzynski uit Noord Frankrijk. De resultaten bleven niet uit en de uitslagen werden steeds straffer.

Timmeren aan de top

Freddy De Jaeger kreeg de duivensport met de paplepel ingegoten en is aardig op weg om in de voetsporen van zijn vader Albert te treden. Vader Albert was destijds een echte kanjer op de halve fond en zware halve fond. In die mate zelfs dat hij in meerdere verbonden werd uitgesloten of beperkt in deelname. En dit gebeurt niet omwille van zwak spel, integendeel! Het is veelzeggend omtrent de ‘sloophamer’ die wijlen Albert bij momenten bovenhaalde om de gehele concurrentie vaak tot spreekwoordelijk schroot te herleiden. Zo verwoestend gingen de duiven bij de De Jaegers vaak tekeer!

Na het overlijden van vader Albert en de hiermee gepaard gaande publieke verkoop, stak Freddy van wal met zijn buur, onder het banier De Jaeger-Scheyvinck. En wederom werden met succes bezaaide wegen bewandeld, en werden talrijke zeges en prominente titels – zoals winnaar van de Oost-Vlaamse Marathon - te boek gesteld. Na het plotse overlijden van Adrien Scheyvinck werd zijn nonkel Gerard Van Maldegem ingeschakeld om de duiven  te verzorgen.  Echter, door de uitbouw van zijn firma kwam bij Freddy de duivensport meer en meer op een laag pitje te staan. Freddy is namelijk CEO en zaakvoerder van de firma ‘Jaegerson’, een toeleveringsbedrijf voor plaatbewerking, destijds gehuisvest in de loods achter zijn woning.

Door de verdere expansie van zijn bedrijf werd de loods achter zijn woonst al gauw te klein, en Freddy trok met zijn firma naar het nabijgelegen Beernem. Ondertussen deden ook zijn zoon en dochter hun intrede op de firma, welke naderhand meer en meer de touwtjes in handen namen. Hierdoor kreeg Freddy meer vrije tijd om zich opnieuw ten volle op de duivensport te storten. Daarvoor kwam hij midden der negentiger jaren oveeen met Daniel De Vylder, om samen het wel en wee in de duivensport te delen, waarbij Daniel als hokverzorger voor de continuïteit moest zorgen in het duivenhuishouden. De loods achter de woning werd omgetoverd tot een waar duivenpaleis!

Nieuwe hokken voor vroege successen

In 2010 werd de hokaccommodatie in een nieuw kleedje gestoken. Ze ondervonden dat de hokken op het magazijn te lang koud en kil bleven om vroege successen toe te laten. De topconditie kwam er meestal pas met de zomer, ergens rond de maand juli. Een schril contrast met het deel van de weduwnaarsploeg die op het grote tuinhok naast de magazijnen vertoefden. Vandaar dat Freddy een nagelnieuw tuinhok liet optrekken (een vroegtijdig verjaardagscadeau  van zijn echtgenote Kristien) waarop plaats en ruimte in overvloed is (om en bij de 90 woonbakken) om de vliegploeg in onder te brengen! Kristien Lemahieu is de dochter van de wereldvermaarde speler op Barcelona, namelijk  Karel Lemahieu en eveneens neef van Paul & Mark Lemahieu (van de befaamde Rooring duif)

Oog hebben voor detail en inspelen op de situatie, kenmerken die eigen zijn aan topkampioenen van het kaliber Freddy De Jaeger!

Maar Freddy bleef de lat steeds hoger leggen en zo kwam hij in de zomer van 2012 tot een akkoord met Marijn Laureyns om vanaf het seizoen 2013 het beste van hun beide kolonies - na grondige selectie op resultaten en afstamming - onder te brengen op de hokken in Knesselare. Marijn, de “NR 1” van het Meetjesland, houdt zich nu  fulltime bezig met  de verzorging van de duiven  en onderhoud van de duivenaccomodatie.

Hokopbouw

De oudste fondduiven van de huidige generatie kwamen van dorpsgenoot Maurice Verschuere uit de lijn van zijn beroemde "Primus Inter Pares", één der allerbeste Barcelonaduiven. Een andere succeslijn kwam rechtstreeks van de topformatie Vandamme-Boddaert uit Oostkamp, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor het stammoedertje "Witpen ' 90' " die het vermaarde bloed van Gebr. Decroix uit Rumbeke in de aderen had vloeien. Om de tandem met goud te beleggen, ging Freddy op bezoek bij vele topliefhebbers of bezocht de grootste verkopingen van de duivenbladen. Zo zijn er duiven terug te vinden van:

  • duiven van Julien Vaneenoo uit Wingene (uit de lijn van de supercrack supercrack "Rocky"), waarmee hij in 2007 algemeen kampioen KBDB werd.
  • Sylvere Toye uit Otegem, die ontzettend hard speelde in 2007
  • Frans Waerniers uit Knesselare (uit de lijn van zijn 1e Nationaal winnaars of de gouden "Super-Ludo-duivin")
  • Remi, Andre & Carlo Gyselbrecht uit Knesselare: uiteraard uit de lijn van hun "Laureaat Barcelona" (1e Internat Barcelona) en hun "Sampras" (2e Nat Barcelona)
  • Verder nog duiven van Gebr. Comyn uit Kanegem, A De Smidt uit Knokke en van fondmatador Emiel Denys uit Tielt, "maestro" Gaby Vandenabeele uit Dentergem, G. Carteus uit Ronse, A. Cornelis uit Lotenhulle, Rik Cools uit Ruiselede en Antoine Timmerman uit Knesselare.

Het ras Roger Florizoone uit Nieuwpoort (vriend en dorpsgenoot van wijlen Karel Lemahieu) is extreem belangrijk geweest in de stamopbouw voor de ZWARE FOND. Dit met rechtstreekse afstammelingen van "De Witneus" (Primus Inter Pares '97) en zijn zoon " De Barcelona" (1° Nat. Barcelona 1999 ) plus nog een hele reeks dichte verwanten. Zo is de volledige kern van het ras FLORIZOONE op het kweekhok terug te vinden. Uit deze lijn kwamen dan ook Fond Kleppers  als "De San Sebastian", "Atleet", "Sammy", "Kleine Sammy"  “Conquistador", plus later een hele reeks topklasse afstammelingen. De duiven kwamen rechtstreeks van Florizoone maar vooral via de bekende Hendriks-Meyberg werd het goud van Florizoone naar Knesselare gehaald.

Verdere uitbouw van het kweekhok kwam langs de kleine maar ijzersterk spelende fondkolonie van Ignace Viaene waardoor het wereldvermaarde “Peiren”-ras werd binnengehaald, met o.m. "Shakira" : moeder van 1° pr. Intern. San Sebastian 2006, "Liesje": volle zus 1° pr.nat Perpignan YL 2004, "Igno" en "Maïte" zoon en dochter 1° Prov. St. Vincent.

In 2005 en vooral in 2006 zijn een hele reeks Nederlandse topduiven aangeschaft bij Cees van der Poel uit Ridderkerk, bij Gebr. Bras uit Dordrecht en ook bij Comb. Batenburg - v.d. Merwe uit Klaaswaal.

Bij Cees v.d. Poel zijn afstammelingen van "De Stamvader" (een zuivere Jan Theelen). Ook afstammelingen van Carteus, Cramers en comb. Houtekamer duiven. Bij Gebr. Bras werden 2 zuivere broers en 1 zus van de beroemde "Ijskop" bijgehaald. Die "Ijskop" is naast supervlieger ook vader van "Chenoa" 1° Olympiadeduif grote fond van Nederland. Moeder van Chenoa is een dochter van "De Stamvader" van C. v.d. Poel waarvan verschillende afstammelingen zoals bovenvermeld op het kweekhok gezet werden, waarvan zelfs 1 halfzus is van moeder "Chenoa". Bij Comb. Batenburg-v.d. Merwe werd o.m. een dochter van de "St.Vincent-Doffer" weggehaald. Deze doffer is vader van verscheidene absolute fondtoppers in Nederland en tevens grootvader van 1° asduif Fond.

In 2007 werd versterking gezocht in Duitsland bij de supervedettes "P.& H.-  P. Brockamp" uit Boppard.

Zo werden in 2008 volgende duiven van Brockamp op het kweekhok geïntroduceerd:

  • Een zoon en een dochter van Superkweker "George" (een zuivere Carteus) die ook volle broer en zus zijn van "Mistral" 2° Olympiadeduif Zware Fond 2007. Daarnaast zijn ze ook halfbroer en halfzus van de beste fondduif ter wereld nl. "EURODIAMOND" 1° Olympiadeduif Zware Fond in Oostende 2007.
  • Een dochter van "Mistral" x Nat. Asduivin intern. Vluchten Duitsland 2006.
  • Een dochter van "Eurodiamond" x dochter "Superbordeaux"
  • Nog enkele dichte verwanten van voormelde superkampioenen.

Voor de zware halve en lichte Fond wordt al een paar jaar met groot succes beroep gedaan op duiven van Grootmeester Gaby Vandenabeele. Tussen de bijgehaalde duiven zat dan ook de wonderduivin "DE TSUNAMI", die ondertussen de absolute stamduif van het hok geworden is.

Verder werd de laatste jaren  versterking op het hok gebracht met duiven van o.m.  F. & N. Norman, E. Meirlaen,  M. Aelbrecht, Dobbelaere-Debuck , W.M.J.F. Boddaert,  en J. Thoné.

Niet te vergeten is de inbreng van een selectie topduiven (kwekers en vliegers) van Marijn Laureyns, die zich vanaf 2013 fulltime bezighoudt met de verdere uitbouw van de duivenkolonie.